Rozmaryn jest to krzew rosnący dziko w rejonach Śródziemnomorskich. W krajach takich jak Madera, Hiszpania, Portugalia, Francja, Włochy i w wielu innych.
Działanie rozmarynu:
- przeciwbakteryjnie
- przeciwgrzybiczo
- przeciwnowotworowo - przeciwwirusowo
Rozmaryn w kuchni
Rozmaryn jest to przyprawa, którą stosuje się do wielu dań. Ma mocny wyrazisty zapach jak i smak. Używany jest do dań mięsnych(wieprzowiny, drobiu, jagnięciny), ryby, zupy a nawet deserów.
Rozmaryn - zastosowanie w kosmetyce i lecznictwie.
W lecznictwie ma bardzo dobre działanie na trawienie, wzdęcia, ale też poprawia ukrwienie. Łagodzi bóle żołądka i może uchronić przed wrzodami żołądka. Używa się go również przy reumatyzmie i migrenie pod postacią maści. Chroni wątrobę przed uszkodzeniami wywoływanymi lekami. Jego napar działa pobudzająco i odświeżająco.
Rozmaryn używany jest też do produkcji mydła. Jego działanie jest bardzo korzystne ze względu na antyseptyczne i bakteriobójcze właściwości.
Rozmaryn jak widać nie tylko jest stosowany w kuchni.